cl

Европейските лиги атакуват промените в Шампионската лига

08.09.2016
bet365 affiliates

Асоциацията на Европейските футболни лиги, в която членуват ръководните органи на много от футболни първенства на Стария континент, излезе с гневно изявление против реформите на УЕФА за формата на Шампионската лига и Лига Европа.

Миналия месец, УЕФА обяви, че вече ще дава правото на четири гарантирани места в груповия етап на Шампионската лига на четирите топ лиги – в момента това са Бундеслигата, Ла Лига, Премиършип и Серия А – и ще започне да преразпределя парите от наградния фонд така, че по-добри пари да получават отборите с традиционни успехи в европейския футбол.

Реформите бяха изготвени след широки консултации с водещите европейски клубове и до голяма степен бяха направени, за да се отблъсне заплахата от създаването на затворена Супер Лига, в която да играят едни и същи отбори. Но в разговорите очевидно не са били включени, към които тези клубове принадлежат и които директно ще бъдат афектирани от предложените промени.

Докато Европейската асоциация на клубовете приветства идеята като я нарече “добър компромис”, Асоциацията на Европейските футболни лиги заяви, че промените, които ще влязат в сила от сезон 2018-19, са направени “без подкрепата и консенсуса” от страна на вътрешните първенства и че ще предизвикат огромен разрив между богатите и бедните отбори.

Това решение ще окаже отрицателно въздействие върху вътрешните първенства и ще доведе до експоненциален растеж във финансовата и спортно-техническа пропаст между най-големите клубове в Европа и всички останали“, се казва в изявление на борда на директорите на Асоциацията на Европейските футболни лиги.

Решението, взето от УЕФА, е в нарушение на Меморандума за разбирателство между двете организации.

Съгласно действащите правила, мачовете от местните първенства не могат да се играят по едно и също време с двубоите от Лига Европа и Шампионската лига.

Заплашвайки националните първенства да започнат да правят конкуренция на европейските клубни турнири в прайм тайма, в изявлението си казва още: “В случай, че Асоциацията на Европейските футболни лиги прекрати Меморандума за разбирателство в резултат на това негово нарушение, това ще даде пълната свобода на всички европейски лиги да планират програмата си така, както намерят за добре, включително и насрочвайки мачове в същите дни и по едно и също време с мачовете от турнирите на УЕФА.

Заплахата на Асоциацията идва само седмица преди УЕФА да избере своя нов президент на среща в Атина. В изявлението, борда на директорите в Асоциацията призоваха новия президент, който вероятно ще бъде или словенец или холандец, да “преосмисли реформите” и да говори възможно най-скоро с лигите.

Вчера, датската лига и Асоциацията на датския футбол призоваха промените да бъдат анулирани с аргумента, че те ще облагодетелстват най-големите клубове, докато за другите квалификациите ще станат невъзможни.

Процесът автоматично ще донесе огромни суми на 20-те на-големи клуба в Европа, а останалата част от футбола в Европа ще плати цената.”

Може би знаете, че и в България има остри реакции против тези промени. Кирил Домусчиев дори заяви, че нивото на инвестициите му в Лудогорец пряко зависят от формата на Шампионската лига, защото с новия формат класирането на „Орлите“ в „Турнира на богатите“ би станало почти невъзможно.

Bet365

Всички спортни залози от Bet365

Тагове: Асоциация на Европейските футболни лиги, Кирил Домусчиев, Уефа, Шампионска лига