5568

Допинг скандал в американския спорт

15.09.2016
bet365 affiliates

Вчера се появиха информации, че топ спортисти от САЩ са взимали забранени лекарства. Това става известно от официални документи, които бяха публикувани от хакерска група на име “Fancy Bear”. От тези документи става ясно, че с разрешение на Световната антидопингова агенция (WADA) елитни спортисти от Америка са ползвали забранени вещества и стимуланти. Според агенцията те са били нужни на спортистите, за да справят с различни здравни проблеми. Тенис звездите и сестри Винъс и Серина Уилямс са сред имената, които попадат в тези документи. Друга известна спортистка, която фигурира там е звездата от спортната гимнастика Симон Байлс.

Серина Уилямс

Серина Уилямс е спечелила цели 22 титли от Големия шлем в тенис турнирите. Според документите, изнесени от хакерската група тя е употребявала преднизон, метилпреднизон и хидроморфон. Всичките са забранени вещества. Тениската ги е използвала през 2010 г., 2014 г. И 2015 г. За употребата на тези лекарства, американката е имала специално разрешение. То й е било дадено от Стюърт Милър. Той е лекарят на Международната тенис федерация (ITF).

Винъс Уилямс

Това е по-голямата сестра от двете, но Винъс не може да се похвали с успехите на своята сестра. Тя е взимала формотерол, преднизон, триамсинолон и преднизолон. Те са й били предписани от същия лекар. Той иже дал зелена светлина за използването им, заради нейните чести оплаквания от различни болести.

Скандал

Тази ситуация взриви спортните среди. Много експерти в областта и специалисти коментираха скандала. Един от тях е и професора от Русия Николай Дърманов, той обясни ситуацията на дълго и на широко пред TASS. Според него използваните препарати са много силни и са от категорията на наркотичните вещества. Той заяви, че тези продукти изключително рядко се ползват от спортуващо хора. Притежанието им в редица държави било незаконно и хората носили законова отговорност. Една от тези държави е Русия. Според експерта употребата на тези вещества е необичайна за професионалните спортисти. Николай Дърманов каза, че те се предписват на неизлечимо болни пациенти, а не на олимпийски шампиони. В случая големия въпрос е до каква степен трябва да е заболяването на даден състезател, за да му бъде предписано лечение с тези медикаменти. Според руския експерт човека трябва да бъде настанен в болница, а не да се състезава в най-широко известния форум – Олимпиадата.

От световната анти допингова агенция разкриха, че наистина сайта им е бил станал жертва на атака от хакери. Оттам приемат напълно сериозно отправените обвинения и са наредили специална вътрешна проверка.

Bet365

Всички спортни залози от Bet365

Тагове: допинг, САЩ, Серина Уилямс, скандал, тенис