bet365 спортни залози

Bet365 взе лиценз и вече приема българи!

29.06.2016
bet365 affiliates

След години на чакане и разправии с държавата, интернет букмейкърът Bet365 най-накрая се сдоби с лиценз, който му позволява да оперира на българска територия. Лицензът е за срок от пет години, след което, разбира се, има възможност да бъде подновен. Онлайн букмейкърската къща към този момент има право да предлага на българските си клиенти залози единствено на спортни събития и състезания с коне и кучета – лицензът на Bet365 не важи за другите им предложения, сред които са тяхната покер зала, казино игрите и бингото. От компанията обещават, че в близко бъдеще ще бъдат пуснати и другите сектори на сайта.

Новината за лиценза се прие радушно от хилядите фенове на Bet365, които и преди получаването на лиценза имаха възможност да влизат и да играят в сайта, но това ставаше не и без перипетии. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) бе наредила на интернет доставчиците да блокират интернет адреса на Bet365, заедно с домейните на всички останали хазартни оператори в т.нар. “черен списък”, но от компанията намериха начин да заобикалят забраната като създаваха “огледални” свои сайтове на други домейни, които все още не бяха добавени в черния списък. Естествено, комисията по хазарта не стоеше със скръстени ръце и не спираше да блокира забелязаните нови съществуващи домейни на Bet365, но пък в отговор на това бяха създавани нови и нови. Така че реално българските играчи никога не са били в ситуация да не могат да играят в този букмейкър, но когато всичко е законно е много по-добре.

Опитите на Bet365 да получат лиценз и да предлагат услугите си законно на българските граждани са с няколкогодишна история. Първата молба за получаване на лиценз бе изпратена до Държавната комисия по хазарта само няколко месеца, след като бе приет новия Закон за хазарта и бе създаден черния списък. В началото на 2015 г. обаче ДКХ отхвърлиха молбите на Bet365 за лиценз, като предлогът за това бе, че седалището на компанията се намира в държавата Гибралтар, която не е част от Европейския съюз. Тогава аргументът на Bet365 беше, че Гибралтар е задморска територия на страната-членка Великобритания, но от Държавната комисия по хазарта бяха непреклонни.

Това накара собствениците на Bet365 да създадат нова компания със седалище в Малта с цел да отговорят на изискването на родното законодателство. Българският хазартен оператор още дълго време отказваше да даде лиценз на Bet365, използвайки като оправдание неточности в документите и други бюрократични хватки, но все пак в крайна сметка такъв бе даден през лятото на 2015 г. Това стана чрез малтийското подразделение на букмейкъра „ХИЛСАЙД (НЮ МЕДИЯ МАЛТА)“.

Това не бе хепиендът на историята, за съжаление. След още няколко месеца на бюрокращина, всички документи най-накрая бяха утвърдени, но въпреки това Държавната комисия по хазарта промени мнението си и реши да не дава лиценз на Bet365. Официалната оповестена причина за това тяхно решение се оказа доклад на ГДБОП, в който отдела за борба с киберпрестъпленията, оглавяван от Явор Колев, пише, че сайтът на букмейкъра е бил достъпен от български IP адреси.

Това провинение се прие като напълно достатъчно от Държавната комисия по хазарта да отнеме вече даденият лиценз на Bet365, макар че в закона не е записана такава мярка. Това даде началото на дълга съдебна битка между хазартният оператор и ДКХ, която имаше положителен развой за букмейкъра и многобройните му фенове в края на май 2016 г.

Как да правим сега?

Длъжни да се съобразят с решението на съда, от ДКХ нямаха друг избор, освен да дадат лиценз. Едно от изискванията за получаването на лиценз бе да се изтрие базата данни с информация за потребителите и всички играчи – новите и вече съществуващите такива – да трябва да си направят нови регистрации.

Това има добра и лоша страна за играчите – лошата страна е естественото неудобство от необходимостта да се прави нова сметка, а добрата страна е, че всички играчи ще могат да се възползват отново от офертите на букмейкъра за нови играчи. Създаването на сметка отнема не повече от 5-10 минути, докато предложенията на Bet365 са наистина апетитни.

Една от най-любимите оферти на играчите е тази за депозитния бонус. Той е в размер на 100% и се дава на базата на първия депозит на всеки нов играч. Минималната сума на бонуса е 20 лв., а максималната е 100 лв. Това означава, че трябва да направите депозит за най-малко 20 лв., за да можете да се възползвате от бонуса.

Bet365

Всички спортни залози от Bet365

Тагове: