kautinio-bet365

По празниците в Англия блаженството за феновете е тегоба за играчите

27.12.2016
bet365 affiliates

Като играч Греъм Льо Со моментално насочвал погледа си към декември, когато получел програмата за новия сезон в Премиър Лийг. Неговите съотборници обичайно се съсредоточавали върху съперника на старта на първенството, върху големите дербита или проверка дали последният мач е домакинство или гостуване. Льо Со винаги имаше един приоритет: да открие дали графикът е гаден, или е хубав.

„Ключовото нещо бе дали Коледа е добра към теб – казва той. – Ако в този период си имал два домакински мача или поне не си пътувал надалеч, това правеше огромна разлика и определяше всичко. Това бе първото нещо, което търсех: къде ще сме на Боксинг дей?”.

Почти е невъзможно да се преувеличи значението на седмицата между Рождество Христово и новогодишния ден за английския футбол. Това е свързано с отколешна традиция, датираща от над век назад, но е и фундаментален елемент на ултрамодерното брандиране на ПЛ в международен план, възможност за нея да установи с нова сила могъществото на своята популярност над конкурентните първенства, докато те са в зимен сън. Тя е източник на огромна гордост, крайъгълен камък на идентичността на лигата като най-натоварената физически и психически на планетата – може да се наложи да изиграеш три мача в крайно сбит период от седем дни.

Популярността на празничната седмица се подчертава от факта, че повечето стадиони са разпродадени за мачовете в нея, макар че и без това по принцип са доста запълнени. Миналата година например 96% от капацитетите бяха продадени за сезона в ПЛ, а на Боксинг дей цифрата се покачи до 98%. Следващият кръг мачове, игран по-малко от 72 часа по-късно, постигна същото ниво – 98%.

И тази любовна афера не е само на местно ниво. Двубоите от ПЛ около Коледа и Нова година редовно са най-гледаните от целия сезон по целия свят. Съперниците, най-вече тези от френската Лига 1, са на мнение, че това дава на английския футбол конкурентно предимство в глобалната битка за зрители. Дори Жан-Мишел Олас, президент на Лион, предложи във Франция да преоформят шампионатния календар с кръг на 26 декември. Свещената седмица на английския футбол е гледана със завист и възхита навсякъде.

С изключение, може би, на тези „отвътре”. За милиони фенове мачовете на и след Боксинг дей са апотеозът на годината. За натоварените с тежестта да осигурят забавлението обаче те са не толкова период за наслаждение, колкото за оцеляване. А за мениджърите тези дни ще са прекарани в молитви и ядене на ноктите, докато гледат как техните мултимилионни активи биват подложени на максимално натоварване при целия този огромен залог и съответно на риск да се сринат от чисто изтощение.

„Много е тежко – казва мениджърът на Евертън Роналд Куман. – Големите клубове имат повече играчи на едно ниво и могат да си позволят повече въртене на състава. Телевизиите плащат добри пари, стадионите са пълни, състезанието е голямо. Нямам никакъв проблем с това, но според мен играчите имат нужда от почивка.”

Днес в средите на английския футбол все повече смятат Куман за прав. Мнозинството клубове в ПЛ подкрепят някаква форма на зимна ваканция, а Футболната асоциация също в общ план подкрепя идеята. Ако и когато обаче тя бъде въведена, идеята е да е след празничния цикъл. Тази седмица е твърде специална, за да бъде пипана. „Ако има почивка, ще е по някое време през януари – казва мениджърът на Стоук Сити Марк Хюз. – Виждам смисъл в това. Не мисля, че дълбоко у себе си някой иска да променя празничната програма, защото тя е уникална за тази страна.”

За играчите физическите натоварвания са само част от проблема, поставен в това време на годината. „Единственият мач по празниците, за който си 100% подготвен, е първият – коментира Льо Со. – И дори при все това подсъзнателно се пазиш, защото знаеш, че няма да имаш много време за възстановяване. Ако водехме убедително в мача на Боксинг дей, все си мислех: „Този бяг няма да го направя сега.” Моментално започваш да си пазиш енергията само за да имаш силите да оцелееш в празничния цикъл, което повдига въпроса дали феновете всъщност получават онова, за което са си платили в тези мачове.”

Bet365

Всички спортни залози от Bet365

Тагове: