Управлението на банката (тоест, парите, които сте отделили за спортни залози) в букмейкърските къщи в повечето случаи е въпрос, който бива пренебрегван от залагащите. Това е и сред основните причини повечето от играчите да губят парите си светкавично още в първите дни, след като направят депозита си в букмейкъра.

Да се излезе на плюс в дългосрочен план от спортни залози така или иначе не е никак лесно, дори и когато се спазват всички задължителни правила за управление на банката, та какво остава за играчите, които правят безразборни и необмислени залози. Даже и най-големите познавачи на спорта нямат никакъв шанс да печелят пари от залози, ако не спазват дисциплина при залаганията си. Единственият начин да се победят букмейкърите е като се комбинират добрата успеваемост при прогнозите на мачове и правилната стратегия за управление на банката.

До колко трябва да рискуваме?

Банката, или по-общо казано парите, които сте отделили за залагания, е сърцето на всяка кариера в спортните залози, дори и напълно аматьорската такава. Както не може да се живее без правилно функциониране на сърцето, така и не може да се печелят пари без правилно функционираща банка. Целта на повечето играчи е да вземат колкото е възможно повече пари от букитата, но междувременно е задължително и да внимаваме да не би да се превърнем в твърде рискови играчи и така да занулим сметката си заради непремислени рискове. Вашата основна цел трябва да следите изкъсо банката си, така че опасността от фалит да е колкото се може по-малка, а в същото време да увеличаваме размера й със стабилен темп на растеж.

От ключово значение е всеки един играч да осъзнае, че залаганията на спорт представляват инвестиция, която може да се отплати единствено в дългосрочен план. От един залог няма как да забогатеем, колкото и да ни се иска, а и от един залог не можем да извлечем голямо предимство пред букмейкърската къща. Какво искаме да кажем с това? Представете си, например, че трейдърите в един букмейкър са сметнали, че шансът да победи един отбор е 50 процента, а реално шансът е 70 процента и вие успеете да разберете това чрез анализите си. В този случай ще имате предимство пред букмейкъра, защото сте направили по-точна прогноза за реалните шансове за всеки един възможен изход. Проблемът е, че дори и да имаме такова очевидно преимущество пред букито, в един-единствен залог е напълно възможно тези 30 процента, които представляват вероятността залогът да не спечели, да се окажат печеливши и по този начин да загубите. Не е невъзможно и да има няколко поредни такива ситуации. Така че, ако заложите цялата си банка на само един мач (или на няколко поредни мача), шансът за фалит е огромен. Много сметки в букмейкърите са били занулени точно заради такива изгодни мачове, на които са били заложени твърде много пари, но късметът не е бил на страната на играча.

Сред главните причини новаците в залаганията да зануляват толкова често банката си е тяхната липса на знания как да менажират мъдро своите средства. Когато направят 1-2 неуспешни залога, те тръгват да избиват загубените пари с големи залози, а когато пък спечелят няколко поредни залога, те отново вдигат залозите, защото се намирали в гореща серия.

Определете размерът на вашата банка

За всеки трябва да е напълно ясно, че не трябва да отделя за спортни залози повече пари, отколкото може да си позволи да загуби. Още преди да направите първите си депозити в букмейкърите е нужно да решите каква ще бъде стартовата ви банка. Тази сума трябва един вид да я прежалите и да я отделите настрани от останалите си пари. Най-лесният начин за това е просто като я вкарате в един или няколко букмейкъра.

Голяма част от играчите, които разнообразяват залозите си и не се забиват единствено във футбола, използват стратегията да създадат отделни банки за всеки отделен спорт. По този начин, те много лесно ще научат залаганията на кой спорт им печели най-много пари.

Най-общото правило за управление на банката е, че играчите не бива да залагат повече от 5 процента от банката си на един-единствен залог. Според много специалисти дори и този процент е твърде голям, като те препоръчват залозите да представляват между 2 и 3 процента от всичките ви пари, отделени за залози.

Например, в случай че банката ви е в размер от 1 000 лв., на един залог трябва да инвестирате максимум 30 лв., ако използвате правилото за трите процента, или най-много 50 лв. Това правило вероятно изглежда на мнозина от вас прекалено ограничаващо, но е без съмнение единственият начин сметката ви да не остане празна след максимум няколко месеца. Тъй като залозите представляват процент от банката, след като успеете да увеличите нейния размер, ще можете да увеличите и сумата на залозите.

Плаващи или фиксирана сума на залозите?

Сред играчите постоянно текат спорове по дилемата дали е по-удачно да се залага една и съща сума на всеки залог, без значение какъв е неговият коефициент, или е по-умно залозите да бъдат плаващи и в съответствие с коефициента и риска, който се поема.

Ние препоръчваме системата с фиксирани залози на сега навлизащите в света на букмейкърите играчи, защото те са много по-лесни за използване. За по-напредналите не е никак лоша идея да опитат плаващите залози. При тях, трябва да определите какъв е шанс за спечелване на залога и в зависимост от шанса да залагате различен % от банката си. При базов залог от 3 процента от банката, трябва да залагате по-голям процент на коефициентите с нисък риск (например, 5 процента) и по-малък процент на тези с висок риск (например, 1 процент).

Никога не се опитвайте да “избивате” загубените залози

Практиката показва, че след прочитането на подобен материал за управление на банката повечето играчи започват да спазват препоръките известно време, но когато загубят няколко последователни залога нервите взимат връх и започват да правят глупости, опитвайки се да избият загубите си. Запомнете, че избиването на загубите води до най-бързия път до банкрута. Никога не нарушавайте създадения от вас план, без значение какво се е случило в последните ви залози.

Създайте си статистика

Хубаво е да имате някаква форма на статистика за поставените залози. Най-лесно е такава да се води в екселски файл, в който да добавяте всички базови аспекти на един залог, включително коефициента, спорта, пазара, сумата на залога и неговият изход. След време, статистиката ще ви помогне да разберете на какъв тип залози сте най-добри и кои не ви се отдават толкова и ще можете да изготвите сами печеливши системи за залагане на спортни залози.

Обобщение

Можем да ви дадем стотици примери за играчи, притежаващи добри умения за прогнозиране на мачове, но въпреки това губещи пари. Всеки иска да забогатее с няколко залога, но това няма как да стане. Постоянството е ключът и, когато го разберете, ще можете да победите букмейкърите!Вече знаете как да печелим от залози на мачове!

bet365 affiliates