Светът на спортните залози е изпълнен с голям брой термини и изрази, повечето от които вероятно не говорят нищо на тези, които сега сега правят първите си стъпки в него. В този речник ще намерите всички по-популярни термини в спортните залагания, така че никога повече да не се чудите какви са тези странни думички, които виждате в букмейкърите. Отделете малко внимание и се запознайте с всички термини и фрази.

Азиатски хендикап

Какво е хендикап? Азиатският хендикап представлява вид залог, при който спортното събитие започва с определена виртуална преднина за единия отбор или състезател. Азиатският хендикап е разновидност на традиционния европейски хендикап, като разликата е, че при азиатския еквивалент има само два възможни изхода, а равенството се изключва. Например, когато правите залог за домакина в един мач с азиатски хендикап -1,5 гола, или домакинът печели с два или повече гола разлика и залогът е успешен, или той НЕ печели с два или повече гола разлика и залогът е неуспешен.

Акумулаторен залог (Права колонка)

Акумулаторен залог (в България известен и като “Права колонка”) се нарича фиш, в който са включени повече от една отделни селекции. За да спечели този фиш, всички включени в него селекции трябва да излязат. Например, поставяте залог за победи на Евертън, Лестър и Борнемут вкръг от английското първенство при коефициенти съответно 2.00, 2.00 и 3.00. Ако и трите отбора спечелят, залогът е печеливш а печалбата се изчислява по следния начин: Сума на залога Х 2.00 Х 2.00 Х 3.00. Ако обаче не всички селекции са успешни, залогът е губещ. Все пак, Betfair има промоция на име Acca Edge, по силата на която ако един залог от фиша не излезе, сумата на залога се връща.

Аутсайдер

Аутсайдер е отборът или играчът, за който очакванията сочат, че е по-вероятно да загуби в предстоящата спортна игра. Съответно, ставката за такъв отбор или играч е по-висока от тази на противника му.

Банка

Това е паричната сума, която сте отделили за спортните си залагания. Терминът също се използва и за сумата, депозирана в един отделен сайт за залози.

Бетор

Така в Северна Америка се нарича един клиент на букмейкърска къща. В Англия се използва терминът “punter”, а в България – просто “играч” или “залагащ”.

Борса за залози

При борсата за залози коефициентите се определят от играчите, а сайтът е само посредник между тях.

Букмейкър/Букмейкърска къща/Буки

Букмйкърът е компания, която предлага и приема залози с фиксирани коефициенти. В някои държави букмейкър може да бъде и физическо лице, но в България и в повечето други страни е забранено. Един от най популярните букмейкъри в България е bet365.

Двоен шанс

Това е тип залог, при който се залага за два изхода от едно спортно събитие с три възможни изхода. Например, залог 1Х в една футболна среща означава, че залагате мачът да завърши или с победа за домакина, или с равен.

Дългосрочен залог

Залог, чийто успех ще се реши след доста време (няма точно определено време, след което залогът да се счита за дългосрочен). Пример за такъв залог е да заложите в началото на сезона за шампион в едно футболно първенство.

Европейски хендикап значение

Това е вид залог с предварително зададено предимство, в който съществува опцията равенство. Например, в един футболен мач европейският хендикап може да бъде 1:0.

Единичен залог (Сингъл)

Единичният залог, или сингълът, е фиш, в който е включена само една селекция. Когато има повече от една селекции, залогът се нарича Акумулаторен.

Екзакта

Залог, при който прогнозирате кои отбори или състезатели ще завършат на първо и второ място в конкрено състезание/турнир/първенство.

Online Залози на живо

При залаганията на живо играчите поставят залози в промеждутъка между началото и края на едно спортно събитие. Тези залози стават все по-известни, а причина за това е, че при тях имаме предимството да следим събитието и да залагаме според неговия развой. Online залози предлагат bet365 или пък онлайн залози от еврофутбол.

Коефициент

Коефициент показва по колко ще се удвои сумата на залога ви при успешен изход от фиша. Например, когато коефициентът ви е 3.00, а залогът 10 лв., печалбата ще бъде 3 Х 10 лв. = 30 лв. Има и други формати на коефициентите – дробни и американски – но в България най-разпространени са традиционните десетични ставки.

Под/Над спортни залози

При Под/Над залозите поставяте залог дали един компонент от играта – голове, корнери, тъчове, нарушения и т.н. – ще бъде под или над определената от букмейкъра линия. Например, залогът Над 2,5 гола в един футболен мач означава, че ще спечелите, ако в мача паднат три или повече попадения.

Отменен (Войд) залог

Това е залог, който се смята като печеливш при коефициент 1.00 – тоест, нищо не печелите и нищо не губите. Отменен залог имаме, когато самото спортно събитие бъде отменено поради някаква причина, или когато според правилата на самия залог има случаи, при които парите се връщат (Равен Няма Залог, например).

Равен Няма Залог (Draw No Bet)

Името на залога говори достатъчно само по себе си – ако мачът приключи с равен резултат, парите от залога се възстановяват.

Сигурни (Арбитражни) залози

Залози, които носят гарантирана печалба, без значение какво ще се случи в събитието. Това се прави като се използват разликите в коефициентите на различните букмейкърски къщи. Пример: Играят Надал и Федерер и Букмейкърът А определя коефициенти 2.05-1.90, а Букмейкърът Б – 1.90-2.05. Залагайки за Надал в Букмейкър А и за Федерер в Букмейкър Б, ще имате сигурна печалба, който и от двамата да спечели.

Система за залози

Използвайки система за залози (има много видове такива системи), вие правите фиш с три или повече селекции, но имате шанс да спечелите, дори и ако не всички от тях бъдат успешни.

Специални залози

Залози в бкмейкърските къщи за неща, които не са пряко свързани със спорта. Пример за такива залози могат да бъдат залозите за президентски избори или реалити предавания.

Хендикапър

Американски термин, който се използва за играч, занимаващ се професионално със спортни залози.

bet365 affiliates